2020. december 5., szombat

Méltó válasz érkezett a szégyenletes 2004. december 5-ei népszavazásra!

Együtt erő vagyunk! - összefogásra buzdít videóklipjében az EgyKét rapformáció. Legújabb dalukban Fábián Zoltánnal, a Hungarica korábbi rockénekesével egy műfajok feletti összefogásnak is fültanúi lehetünk.

Az EgyKét már korábban is készített nemzeti érzelmű dalokat, legutóbb például az úz-völgyi temetőrongálások kapcsán "Nem szakíthatnak szét" címmel, ugyanis, mint megtudtuk az ottani események sokkoló hatást gyakoroltak rájuk. Viczkó Márk, az Egykét egyik tagja elmondta, hogy "nagy felháborodást váltott ki bennünk, hogy ez napjainkban megtörténhet. Ahogy még sok minden más is, ha ezt hagyjuk. Pontosan az ilyen magyar jövő elkerülésének érdekében fújtunk riadót. S így történt, hogy megkerestük Zolit, hogy vállalná - e a közreműködést egy Trianont boncolgató dalban. Nem sokat gondolkodott az igenleges válasszal. Innentől kezdve az egész klip, a történet vonala, minden közös munka. Az elejétől a végéig." A rapper szerint napjainkban a legfontosabb, hogy "őszintén és keményen szembenézzünk a valósággal. Ahol nincs hang, ott visszhang sincs. A magyar nemzet jövőjének jobbra fordulását hiába várjuk, amíg a múlt hibáinak a jóvátétele meg nem történt. Ezen kell dolgozni. Vissza kell szereznünk a helyünket a Kárpátok népei között. Ezt a helyet pedig csak az igazság meghirdetésével lehet".

A videó Gróf Apponyi Albert védőbeszédével kezdődik, melynek utolsó mondata után - a békefeltételek lényeges módosítások nélkül elfogadhatatlanok – rögtön be is robban a refrén, amit Fábián Zoltán énekel:

„Akik a sírunkat ássák,

temetőinket gyalázzák,

megfizetnek mindenért

minden magyart visszavárunk,

együtt bizony erő vagyunk,

szerteszét: gyöngeség”


Link: https://www.youtube.com/watch?v=Fa3jV3YNm7c
EgyKét km. Fábián Zoltán - Együtt erő vagyunk [Hivatalos videóklip]

A dal Trianon 100. évfordulójára készült, a fő üzenete az összefogás. Fábián Zoltán felhívta a figyelmünket, hogy a dal "egy műfajok feletti összefogás Trianon centenáriumának a jegyében, amely rávilágít arra, hogy ha mindannyian azt erősítjük, amiben egyetértünk és arra fordítjuk az energiánkat, akkor közösen komoly eredményeket érhetünk el, legyen szó bármiről." A stúdiózástól a klipforgatásig a közös munka baráti hangulatban telt. Az énekes elmondása szerint "minden szereplő részéről jó szándékkal és maximális odaadással készült, mely reméljük visszaköszön a képkockákról is. Ez tényleg egy olyan összefogás, amely a mai világban ritka illetőleg példaértékű. Komoly kihívás hazafias témákban megszólítani a fiatalabb generációt, ez egyben egy küldetése is a dalnak".

Egy jelenet a videóklipből (a történet szerint valamikor a 1940-es évekből...)

Bálint József (EgyKét) további érdekességként hozzáteszi: "Nem titkolt szándékunk, hogy alkotásunkkal üzenjünk minden magyarnak, hogy csak együtt lehetünk erősek. A 2020 december 5-ei klippremier sem véletlen. Dalunkkal szeretnék a szégyenletes december 5-ei népszavazás sebeit begyógyítani, minden csonkahoni magyar nevében is elnézést kérni, és segítő kezet nyújtani, hogy végre mi magyarok egymásba kapaszkodhassunk, és megfogadhassuk, hogy soha többé nem engedjük el egymást!". Az előadó legutolsó mondatában az összetartozás érzésének erősítésén túl, kijelölte a dal egy másik küldetését is:

"Legyen ez a dal jelzőtűz a magyarság számára, hogy 2004. december 5-e soha ne ismétlődhessen meg!".

 Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség! - közvetítik a srácok Wass Albert üzenetét. 


Budapest, 2020. december 5.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Magyarország visszakaphatta volna Erdélyt a német újraegyesítés támogatásáért? - 1989-ben a Nyugat is feszegette a trianoni határokat...

Magyarország fontos szerepet vállalt a német újraegyesítés elindításában 1989-ben Németh Miklós , magyar miniszterelnök   első külföldi útja...