2020. december 20., vasárnap

Meghirdetjük a Kárpát-medence zászlós visszafoglalását!

2021 - a nemzeti újrakezdés éve


Minden magyar számít - éljen bárhol a Kárpát-medencében, Európában, vagy bárhol a világon, éljen a megcsonkított hazában, vagy a békediktátumokban ránk erőltetett, soha el nem fogadható határokon kívül rekesztve, éljen az ország szívében, magyarok között, néhány évtizedes békességben, vagy a szórványban mindennapos küzdelemben. 


Hazánk Alaptörvénye kimondja: „Magyarország az egységes magyar nemzet összetartozását szem előtt tartva felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért”. Senkit sem hagyhatunk magára, mert  mi, magyarok felelősek vagyunk egymásért! 


A Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) és a Magyar Diaszpóra Tanács (MDT) 2020. évi plenáris ülésén úgy döntött, hogy 2021. a nemzeti újrakezdés éve lesz.  Ennek szellemiségében indítjuk útjára két kezdeményezésünket is, amelyek szorosan kapcsolódnak egymáshoz.


Eger, Pyrker téri országzászló


Terveink között szerepel, hogy a 2021-ben felélesztjük az Országzászló Mozgalmat.


Az Országzászló Mozgalom 1925-ben indult el, életre hívója a trianoni fájdalom volt, s azon a felismerésen alapult, hogy az ugyanazon nemzethez tartozók összetartozása megmarad akkor is, ha a közösségeket határok választják el egymástól. 


A mozgalom atyja Urmánczy Nándor, az örmény származású erdélyi politikus, országgyűlési képviselő volt, az ő nevéhez fűződik az irredenta szobrok, azaz az elszakított országrészeket jelképező szoborcsoportok felállítása, valamint a Magyar Hiszekegyre meghirdetett pályázat, az irredenta jelmondatok elterjesztése. 


Budapest, Szabadság tér, Ereklyés Országzászló


A két világháború között az egész Magyarországra kiterjedő mozgalom a budapesti Szabadság téren 1928. augusztus 20-án felállított Ereklyés Országzászlóval indult útjára. Az ereklyés országzászlónak nevezett emlékmű talapzatában Urmánczy egybegyűjtette Csonka-Magyarország településeinek, valamint a megszállott területek városainak és történelmi helyeinek a földjét. 


Két évvel a Szabadság téri emlékhely felavatása után Molnár Ferenc tarcali pedagógus javasolta, hogy Budapest nyomán a többi magyarországi település is állítson országzászlót, minden ünnepen vonják fel, majd a trianoni gyász jeléül engedjék azokat félárbocra. Így vált országos mozgalommá az országzászló-állítás, amelynek koordinálását a Magyar Szövetség Ereklyés Országzászló Nagybizottság látta el. 


Az országzászlók „állandó kelléke" a Trianon előtti utolsó hivatalos középcímer volt, legtöbbször angyalokkal ékesítve. A jelmondata az „Így volt, így lesz!” felirat vagy a zászlón, vagy a talapzaton. Az árbocrúd sokszor sávosan piros-fehér-zöldre volt festve. Tetejét sok helyen díszítette esküre emelt kéz, turulmadár, kettős kereszt vagy Trianon kereszt. Sok helyen díszes lépcső vezetett a talapzathoz. 


A két világháború közötti Magyarországon minden „magára valamit adó" település felállította saját országzászlóját. Így aztán az eltelt alig másfél évtized alatt mintegy ezer helyen avattak országzászlót, így fejezve ki a trianoni döntés elleni tiltakozást és a nemzeti gyászt. 


A második világháború után bekövetkezett szovjet térnyerésnek "köszönhetően" megpecsételődött az Országzászlók sorsa is. Legtöbbjüket 1949-ig lerombolták, a kisszámú megmaradtnak 1956 vetett véget. Az országzászlók visszaállításának folyamata 90-es évektől kezdve azonban újra felerősödött, 1990 után több száz országzászlót állítottak vissza úgy az anyaországban, mint Erdélyben. 


Koltay Gábor a Szabadság téri országzászló visszaállításáról 2010. januárjában (link: https://www.youtube.com/watch?v=7k5cLo5hSVg) 


Trianon sebei száz év után sem gyógyultak be, elszakítottságunk fájdalma cseppet sem enyhült, ezért szeretnénk, ha 2021-ben Kárpát-medence szerte ismét lobognának a magyar zászlók. Minden településen, ahol csak egy magyar is él, ünnepnapokon kerüljön felvonásra a félárbocra engedett országzászló. 


Legyen ez is megmaradásunk, és összetartozásunk jelképe! 


Székesfehérvár, az Országzászló tér és az új emlékmű felavatása 2017-ben


A 100 év magány korszaka véget ért. Mi, magyarok összetartozunk, bárhol is éljünk. A nemzetegyesítés elkezdődött. A magyarság 2020-ban egységes világnemzet, amely közös célokat követ.


Fogjunk össze, és állami, önkormányzati, vagy közösségi összefogással állítsunk fel minden magyar településen egy országzászlót!



Foglaljuk vissza magyar zászlókkal a Kárpát-medencét!


Egy nemzeti lobogó feladata, hogy egy népet, vagy országot szimbolizáljon. A középkorban egy zászló kitűzése az ellenség várára, vagy zászlajának megszerzése egyet jelentett a győzelemmel. A nemzetközi szabályok szerint egy nemzeti zászló alá nem lehet felvonni egy másikat. Ha több zászló lobog egy helyen, mindegyik rúdnak, azonos hosszúságúnak, a zászlók méretének pedig azonosnak kell lennie. Két állam esetén a vendéglátó ország zászlója kerüljön baloldalra.


Már a nomád magyaroknak is voltak zászlóik, minden törzsnek a sajátja. Az Árpádok vörös-fehér sávos vagy kettős kereszttel díszített zászlót használtak, az Anjouk a vörös-fehér sávok mellé a liliomot is felvették. A vegyesházi királyok szintén a saját családi színeiket egyesítették a vörös-fehér színekkel. A Habsburg dinasztia megszüntette a jelképek magyar jellegét. Magyarország nemzeti színei (piros-fehér-zöld) II. Mátyás király idején, 1618-ban szerepeltek először együtt egy pecsétzsinóron. A zöld szín alighanem a címerből került a piros és a fehér mellé. A zöld szín a 16. századtól rendszertelenül jelenik meg a zászlókon. Az első zászló, amelyen együtt szerepel a három szín, 1601-ből származik, ezt a török szultán ajándékozta Báthory Zsigmondnak. A francia forradalom és a francia trikolór hatására a három szín új értelmezést kapott, a reformkorban pedig a függetlenség és a szabadságjelképe volt. A vörös az erőt, a fehér a hűséget, a zöld a reményt szimbolizálta. 


Az országzászló mozgalomhoz bármely település önkormányzata csatlakozhat, illetve helyi lokálpatrióták is kezdeményezhetik az országzászlók felállítását, azonban sajnos akad jó néhány olyan község és város, melynek vezetése nem fogékony a magyar nemzeti összetartozás megélésére.


Erre az eshetőségre is gondoltunk. Szeretnénk megmozgatni az olyan tettre kész magyar hazafiakat, akik szívesen kifejeznék egy-egy zászló kihelyezésével magyarságukat. 



Felhívásunk célja, hogy a Kárpát-medencét járva forgalmasabb pontokon, népszerű kirándulóhelyeken, kilátókon, magaslatokon, hegytetőkön, magas fákon, dombok tetején, azaz jól látható helyeken megjelenjenek a nemzeti lobogók, ezzel is kifejezve, hogy mi magyarok megmaradtunk, összetartozunk, és a trianoni igazságtalanságot sosem fogjuk elfogadni. 


Sajnos a jelenleg megszállás alatt álló területeinken - így a Felvidéken, a Kárpátalján, Erdélyben, a Délvidéken vagy az Őrvidéken - elképzelhető, hogy a zászló csak néhány napig, vagy hónapig marad a helyén, de ha elindul egyfajta kommunikáció köztünk, akkor gyorsan jelezve egymásnak, tudjuk pótolni a leszedett zászlókat. Ezeken a területeken javasoljuk nehezebben megközelíthető, ritkábban látogatott helyekre kihelyezni a nemzeti lobogókat, ezzel is bosszúságot okozva a területrablóknak. 


Egy nemzeti zászló mérettől függően pár ezer forintba kerül, melyet összefogva barátok, ismerősök is meg tudnak vásárolni, és a Kárpáthonban járva, utazgatva, kirándulva, túrázva, vagy hegyet mászva ki tudnak helyezni. 



Borítsuk piros-fehér-zöldbe a Kárpát-medencét!



2020.12.20., Magyarok az Igazságért - MI

2 megjegyzés:

Magyarország visszakaphatta volna Erdélyt a német újraegyesítés támogatásáért? - 1989-ben a Nyugat is feszegette a trianoni határokat...

Magyarország fontos szerepet vállalt a német újraegyesítés elindításában 1989-ben Németh Miklós , magyar miniszterelnök   első külföldi útja...